ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Thessaloniki

Πέμπτη  20 Ιουνίου

ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΑΜΙΔΙΕ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΧΑΝΕ

Ύφος – Ώρα έναρξης:20.30

Ένα μουσικό σεργιάνι με τη Μικτή Χορωδία του Μ.Γ.Γ.Σ “ο Θερμαϊκός” που θα μας ταξιδέψει σε διάφορες γωνιές του κόσμου, υπό τη διεύθυνση της Ελιόνας -Ελένης Σινιάρη, καθώς και αγαπημένα ντουέτα και άριες του κλασσικού ρεπερτορίου από τους σπουδαστές του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και την τάξη μονωδίας της Ισμήνης Γιαννάκη.

Η προσέλευση στο χώρο είναι εφικτή από τις 20.00, ώστε να έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μόνιμη έκθεση του Πολυχώρου Ισλαχανέ, καθώς και τη φιλοξενούμενη Ζωγραφική Εγκατάσταση “εγώ…εμείς”.  http://www.ppxi.gr

 

Παρασκευή 21 Ιουνίου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
Στο πλαίσιο του kEEP ON JAZZ & BEYOND

«Ταξίδι from Tradition to Jazz» – Mανώλης Κουτσουμάνος
Ώρα έναρξης  : 21.15 – Είσοδος Ελεύθερη

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διοργάνωση: ΟΜΜΘ – ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ώρα έναρξης  : 21.00 – Είσοδος Ελεύθερη με δελτίο εισόδου

Α’ Μέρος
L.v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55, ‘’Ηρωική’’Β’ Μέρος
A. Copland: Από τη συμφωνική Σουίτα από το μπαλέτο Rodeo
Dance Episodes
                   – Corral Nocturne
                   – Hoe Down
A. Khachaturian: Από τις ορχηστρικές Σουίτες από το μπαλέτο Spartacus
– Adagio of Spartacus and Phrygia από τη Σουίτα No. 2
– Variation of Aegina and Bacchanalia από τη Σουίτα No. 1
– Scene and Dance with Crotalums από τη Σουίτα No. 1
– Dance of the Gaditanae – Victory of Spartacus από τη Σουίτα No. 1
Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο 2019 με παρουσίαση μουσικών συνθέσεων από σύγχρονα Video Games, οι δύο φορείς συνενώνουν και πάλι τα μουσικά τους σύνολα, την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και την MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν στο κοινό της πόλης μία λαμπρή συναυλία, έναν μεγάλο μουσικό εορτασμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής χωρίς εισιτήριο εισόδου.
Μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο ΗΡΩΕΣ. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτεί η επαναστατική Συμφωνία αρ. 3Ηρωικήτου L. v. Beethoven, αρχικά αφιερωμένη στον Μέγα Ναπολέοντα. Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστούν δύο μέρη από την συμφωνική σουίτα του μπαλέτου Rodeo του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο περιγράφει την ζωή των Cowboys και Cowgirls, ενώ εμπεριέχει παλιές αμερικάνικες λαϊκές μελωδίες όπως το τότε γνωστό λαϊκό τραγούδι Η υποχώρηση του Βοναπάρτη. Σε αυτή τη μελωδία θα συμμετάσχουν σε ρόλο έκπληξη και τα πιο μικρά σε ηλικία μέλη της MOYSA.

Στo finale της συναυλίας θα ζωντανέψει ο μύθος του θρυλικού επαναστάτη ήρωα θρακικής καταγωγής Σπάρτακου, μέσα από τέσσερα μέρη από τις σουίτες του μπαλέτου του Aram Khachaturian Spartacus.

 

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ-ΔΙΑΣΧΙΣΕΙΣ / Διοργάνωση: ΟΜΜΘ

Τρεις ηχητικές εγκαταστάσεις/performances στον φράχτη του Μεγάρου καταργούν τα υλικά όρια ανάμεσα στο μέσα και στο έξω

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου), θα πραγματοποιηθούν στους υπαίθριους χώρους του ΜΜΘ και στην εξωτερική περίφραξη καλλιτεχνικές δράσεις με κεντρική θεματική «Περιφράξεις|Διασχίσεις» («Enclosures|Passthroughs»).
Στόχος είναι να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις έννοιες των περιφράξεων, των ορίων, των συνόρων, αλλά και πειραματισμός σχετικά με τους τρόπους διάσχισης και ακύρωσής τους. Μέσα απ’ αυτές τις δράσεις το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλει να εγκαινιάσει μια καλλιτεχνική και ευρύτερη συζήτηση για την έννοια και τις διαστάσεις του δημόσιου χώρου.

1. Out on the Inside (ώρες: 11.00-23.00)
Σάββας Μεταξάς (μουσικός πειραματιστής), Δανάη Γιαννακοπούλου (θεωρητικός της performance)

Στον φράχτη του Μεγάρου θα τοποθετηθούν ηχεία στραμμένα τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Τα πρώτα θα αναμεταδίδουν ήχους που ηχογραφήθηκαν μέσα στο Μέγαρο και τα δεύτερα ήχους που ηχογραφήθηκαν στον εξωτερικό χώρο. Έτσι, δημιουργείται μια ηχητική όσμωση του μέσα και του έξω, ο φράχτης ως υλικό μέσο διαχωρισμού καταλύεται και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται και αλληλεπιδρούν.

2. Αποχαιρετισμός (ώρα: 20.00)
EscapeLab (Ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετέχουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μπουρδάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Καλαούζης, Νίκος Βαμβακάς, Μαγδαληνή Γρηγοριάδου, Γιώργος Λουκάκης, Θεμιστοκλής Λέκκας, Μαρία Λούκου, Βασιλική Νικολαΐδου)

Επάνω στον φράχτη του Μεγάρου θα προσαρμοστούν μηχανισμοί οι οποίοι παράγουν ένα οξύ χτύπημα στο μέταλλο, καθώς και ηχεία τα οποία ενεργοποιούνται με το χτύπημα και αναπαράγουν ηχητικές αφηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται ρωγμές στο ηχοτοπίο του παραλιακού μετώπου, με στόχο να διαρραγεί μια μονότονη καθημερινότητα προς χάριν μιας ελεύθερης διάσχισης του τοπίου.

3. Fence (ώρα: 23.00)
Μιχάλης Σιώνας (σκηνοθέτης), Δημήτρης Μαρωνίδης (συνθέτης), Χρήστος Γούσιος (sound designer)

Μια μεγάλη δια-καλλιτεχνική performance με τη συμμετοχή φοιτητών από τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κινηματογράφου του ΑΠΘ και σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ. Διευθυντές ορχήστρας θα τοποθετηθούν μπροστά στον φράχτη και με απόλυτο συγχρονισμό θα διευθύνουν τους δεκάδες μουσικούς-εργάτες, οι οποίοι, εξοπλισμένοι με σφυριά, κόφτες, κομπρεσέρ, αλλά και δοξάρια, θα εκτελέσουν ένα ηχητικό έργο αποδομώντας παράλληλα την περίφραξη.

Σαββάτο 22 Ιουνίου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

20η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής .Τρεις από τις πιο δημοφιλείς δημιουργικές ομάδες τις Θεσσαλονίκης (Street Outdoors, Synthetic, Chickness) ενώνουν τις δυναμεις τους και παρουσιάζουν ένα μεγάλο party ηλεκτρονικής μουσικής στο εντυπωσιακό Θέατρο Κήπου.  Το κέντρο της πόλης πλημμυρίζει με τον ήχο του τώρα και το κέφι απογειώνεται. Η μουσική ξεκινά στις 17:00 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Line up:

► Thomas  Numan & George Kouros

► Bengoa

►Jiles John

► Austrek

 

 Το οριστικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί στο facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr

 

 

Start typing and press Enter to search

emd 2019emd 2019