In ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΔΡΑΣΕΙΣ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Νέα / News

To Athens Music Week είναι ένας μουσικός μαραθώνιος όπου για μια ολόκληρη εβδομάδα η μουσική γίνεται το καρδιοχτύπι της πόλης και η Αθήνα εκπροσωπεί την Ελληνική μουσική σκηνή.

Πρόκειται για ένα πολυήμερο πολιτιστικό γεγονός διεθνών διαστάσεων, το οποίο προσδοκεί να τοποθετήσει την Αθήνα στο διεθνές δίκτυο των εκθέσεων και συνεδρίων για την Μουσική.

Γεννήθηκε με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Αθήνα το 1999, χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ ) , και σε συνάρτηση με τις κοινές προσπάθειες για την ανάδειξη της Αθήνας ως διεθνής προορισμός για την καινοτομία στη μουσική βιομηχανία μέσα από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και του INNOVATHENS powered by Samsung.

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής,  με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων του ΟΠΙ, καθώς και σε συνεργασία με την European Music Day Association (Βρυξέλλες), Linecheck Festival & Meeting(Μιλάνο), MamA Festival & Convention (Παρίσι), Music International Lisboa (Λισαβόνα), Nouvelle Prague Showcase Conference (Πράγα) και του UN Convention (Μάντσεστερ), η διοργάνωση του Athens Music Week 2019 (AMW)  θέτει τα πρώτα θεμέλια για συνέργειες διεθνούς απήχησης.

Από τις 17 έως και 23 Ιουνίου 2019, το AMW συνδέει μέσω ενός κοινού επικοινωνιακού πλαισίου ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις, πρωτοβουλίες δικτύωσης, ομιλίες, επιδείξεις και φυσικά ζωντανές εκδηλώσεις, σε ένα ενιαίο γεγονός με τη συμμετοχή κοινού, δημιουργών και επαγγελματιών από όλη την Ευρώπη.

Μέσα από το ΑΜW, δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς της πόλης καλούνται να αξιοποιήσουν την δυναμική των καλλιτεχνών και των διοργανωτών μουσικών εκδηλώσεων της πόλης, και να τις εντάξουν σε μια κοινή διοργάνωση για την καίρια προβολή της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Η διοργάνωση, σε πλήρη ανάπτυξη, θα συμπεριλαμβάνει 4 ξεχωριστές ενότητες με δεκάδες συναυλίες, συζητήσεις και εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο ή σχετικό αντίτιμο για μια ολόκληρη εβδομάδα:

1. Το Music & the City, ένα σύνολο από επιλεγμένα γεγονότα, που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα στις ημέρες μεταξύ 17 και 23 Ιουνίου. Αυτά περιλαμβάνουν συζητήσεις με προσωπικότητες και καλλιτέχνες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ, live και πολιτιστικές δραστηριότητες οργανισμών, φορέων και εμβληματικών χώρων εντός του αστικού ιστού, για την ανακάλυψη της πολιτιστικής και της νυχτερινής ζωής καθώς και των κρυμμένων θησαυρών της Αθήνας.

2.Το Αthens Music Walk, ένας ‘μουσικός περίπατος’ στην πρωτεύουσα, τις ημέρες 21 με 23 Ιουνίου, περίοδος που συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Θα δώσει τη δυνατότητα στον καθένα να βιώσει την πόλη, την ημέρα ή και το βράδυ, μέσα από 30 τουλάχιστον παράλληλες συναυλίες και δράσεις σημαντικών δικτύων και φορέων της Αθήνας χωρίς είσοδο, για την προβολή των καλλιτεχνών και της μουσικής σκηνής της Αθήνας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

3.  Το Athens Music Convention, το αμιγώς επαγγελματικό σκέλος του AMW, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις, συζητήσεις, εκθέσεις εκπροσώπων της παγκόσμιας και εγχώριας Μουσικής Βιομηχανίας, μαθησιακά training sessions και ειδικές καλλιτεχνικές προτάσεις μεταξύ 19 και 20 Ιουνίου θα έχει ως βάση την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

4.  Το Athens Music Innovation Hub, την αιχμή της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Innovathens powered by Samsung, όπου θα γεννηθούν ιδέες και διαχρονικές λύσεις για την ανάπτυξη του κλάδου, παράλληλα με το Convention και σε συνεργασία με το JUMP, τον 1o Επιταχυντή για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Μουσικής Βιομηχανίας.

Η πρώτη διοργάνωση του Athens Music Week θα είναι μια πρωτότυπη πρωτοβουλία για την ανάδειξη νέων ταλέντων και ιδεών, μια μεγάλη γιορτή πολιτιστικής και δημιουργικής πολυμορφίας και αφορμή για διασυνδέσεις, νέες φιλίες και απρόσμενες ανακαλύψεις.

Το AMW έχει σαν κύριο στόχο να ενισχύσει το ρόλο της μουσικής ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, και να συνδράμει σε καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ ενδιαφερόμενων των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, της Ψυχαγωγίας και της Μουσικής Βιομηχανίας προκειμένου να καλλιεργηθεί η περιέργεια, η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα και η κοινωνική συνοχή.

Το AMW ετοιμάζεται ως μία πολυσυλλεκτική μουσική εμπειρία. Μέσα από τις 4 αλληλένδετες ενότητες – Music & the City, Music Convention, Athens Music Walk, Music Innovation Hub – το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί να προσφέρει ερεθίσματα και κίνητρα στο ευρύ κοινό, να διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες των μουσικόφιλων και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη καλλιτεχνών, μουσικών και επαγγελματιών του μουσικού κλάδου.

Το συνολικό πρόγραμμα του AMW στοχεύει στην ενίσχυση της μουσικής πρακτικής και στην ανάδειξη της μουσικής σκηνής της Αθήνας, περιλαμβάνοντας συζητήσεις με δημιουργικούς καλλιτέχνες, παρουσιάσεις μουσικών έργων, ιδιαίτερες εκδηλώσεις, φεστιβάλ και συναυλίες.

Προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και διαφορετικών πολιτιστικών εμπειριών μέσα από συμμετοχικούς πειραματισμούς, το AMW στοχεύει στην γεφύρωση επαγγελματιών διαφορετικών χωρών και στη διασύνδεση των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών αναγκών κατάρτισης των ανερχόμενων ταλέντων και των επαγγελματιών της μουσικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τωρινές ανάγκες και οι μελλοντικές προκλήσεις της αγοράς.

Χάρη στον ενοποιητικό χαρακτήρα της μουσικής, την γεωγραφική θέση και  το ιστορικό υπόβαθρο της Αθήνας, το AMW οραματίζεται να συνδέσει τις μουσικές αγορές της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης με αυτές της Μέσης Ανατολής και παραπέρα.

Εξάλλου, οι Αθηναίοι συνδέονται με την μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια και η Αθήνα είναι ο τόπος όπου βρίσκονται σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικοί και επαγγελματίες της αλυσίδας της παραγωγής μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες στο Athens Music Week και στη σελίδα FB@athensmusicweek

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search